"I blog about what i love, what i like & whatever i felt"....

10 May 2013

Air TanganKu..

Lame giler xdpt mkn ketam..bila dah ade dpn mata fening pulok pale mok cik..nak masak ape yek?? last2 inilah hasilnye "KETAM GORENG REMPAH"..

nak resepi ke?? ala..sudi ker?? hihihi ape pon ati mok cik xbusuk sgt nyah!! apelah salahnye b'kongsi ilmu masak memasak nie hahahaha..

BAHAN2
4 ekor ketam (udah semestinye la kannn!!)
bawang besar

bawang putih
halia
jintan manis
jintan putih
halba
cili kisar serbuk rempah kari (mok cik suka ngan rempah BABA's)
daun kari
serai
kacang panjang  (suka ati nak letak @ tak)
cili padi (samaler nak ltak @ x aku nie suka pedas sgt2)
kentang
garam
cukup rasa (gantikan pak ajinomoto)
asam jawa

CARA2nye
bawang, bawang putih,halia, jintan putih&jintan manis ditumbuk halus..ketam d'rebus hanya bberapa minit (skadar msak skit) di toskan..setelah itu, di gaulkan ngan kunyit & sedikit garam..selepas tu, d'goreng agak2 kekuningan diangkat..kentang jgak hendaklah d'goreng..
Tumiskan halba sehingga naik bau..setelah itu masukkan segala bahan2 yg ditumbuk td sehingga garing..masukkan cili kisar dan serbuk rempah kari..masukkan air asam jawa, garam, cukup rasa, serai..agak2 bahan 1/2 masak masukkan kacang panjang, cili padi, kentang & daun kari..masak sehingga agk2 kering skit...selepas tu sedia utk dihidang...









No comments:

Post a Comment